Otse põhisisu juurde

Elisabeth van den Bosch-de Jongh „Kirjad Läände“

 Jõuka hollandlanna kõrvalpilk Eestile, kirju aastaist 1917–1929

Raamatusse koondatud kirjade ja artiklite autoriks on Elisabeth van den Bosch-de Jongh, kes oli Tallinnas töötanud Hollandi ettevõtja ja inseneri, hilisema Hollandi konsuli Eestis abikaasa. Tema tekstid annavad hea pildi sajanditagustele sündmustele ja eluolule Tallinnas, sealhulgas oli ta tunnistajaks mitmetele meie ajaloo olulistele sündmustele, näiteks detsembris 1924 toimunud riigipöördekatsele.

Konsuli abikaasana kuulus ta kõrgseltskonda, suheldes paljude oluliste inimestega, näiteks ministrite, aadlike ja teiste välisriikide esindajatega. Tema põnevad kirjeldused annavad aimu, millist elu elati Eestis sada aastat tagasi ja milliste raskustega rinda pisteti. Erakirjade kõrval on raamatus ka Elisabethi Eesti teemalised artiklid, mis avaldati Hollandi ajalehes Nieuwe Rotterdamse Courant.

Maarjamäe loss 20.sajandi alguses
Foto: Eesti Ajaloomuuseum

Saja aasta tagused Tallinna linna kirjeldused on ühtviisi äratuntavad kui üllatusi pakkuvad – perekond van den Bosch elas Tallinna kesklinnas Saarineni majas (muuhulgas asub täna selles hoones ka Kultuuriministeerium), suviti elati aga siis linnast väljas asuvas Marienbergis, mis tänapäeval on meile kõigile tuntud kui Maarjamäe loss. Tallinna linna kasvu näitab seegi, et lisaks Maarjamäe lossile asuvad nüüd meie kõigi jaoks linnas sees ka Tondi kasarmud, mida Elisabethi kirjeldab kui Revalist pisut väljaspool asuvat Dunteni kadettide kooli.


Raamatut lugedes mõtlesin korduvalt, kui erakordne ja mitmekülgne naine Elisabeth oli: pere ja majapidamise kõrvalt jõudis ta tegeleda konsuli abikaasa ülesannete täitmisega, mitmete heategevusprojektide eestvedamisega, laste õpetamisega. Ta oli tark, kaastundlik, abivalmis ja suutis säilitada positiivsust ka rasketes olukordades.

Suureks lisaväärtuseks on raamatu ajalootoimetaja Küllo Arjakase selgitavad kommentaarid, mis aitavad paremini kirjade konteksti mõista.

Kommentaarid