Otse põhisisu juurde

Øyvind Rangøy "Oled ikka veel see poiss"

Eestis elav ja töötav Norra kirjanik Øyvind Rangøy on raamatusse koondanud lapsepõlvemälestused elust pisikesel Norra saarel, kus elanikke vaid käputäis ning loodusel on igapäevaelus nii tähtis roll. Øyvind Rangøy lapsepõlv keset Norra loodust tundub raamatut lugedes olnud idülliline, mis sellest, et juhtus ka selliseid asju, mis toona häbi või hirmu tekitasid. Ja mõne olukorra tähendus saabki selgeks alles palju hiljem.

See on üks ütlemata mõnus raamat – loed ja muheled, samal ajal oma lapsepõlvest sarnaseid mälestusi meenutades. Ei olegi norra poisi ja eesti tüdruku lapsepõlv nii erinev olnud. 

Ja veel – mul on kahju kõigist neist lastest ja täiskasvanutest, kellel (lapsepõlves) pole (olnud) võimalust veeta palju vaba aega õues ja looduses – see annab elule nii palju juurde ning ühtlasi õpetab arvestama, et inimene ei ole looduse valitseja, hoopis vastupidi.


Me jooksime siia-sinna, uurisime kõike.
„Sa peaksid oma vennalapsi karjatama,“ ütles sugulane onu Klausile, kellega koos me ka jalutasime.
„Küll nad karjatavad iseennast“ ütles onu.
Ja vabalt eendudes kasvasimegi, päikese käes, orkaanide vahel.

Kui ta manalateele oli läinud, käisin üks viimane kord tema elamises üksi istumas. Siis istusin esimest korda tema enda tugitooli ja vaatasin sealt maailma, miski minus tahtis, et kõik jääks alles. Miks ei saa kõik jääda nii, nagu lapse pilgus oli?


PS- Øyvind Rangøy esimene eestikeelne raamat – luulekogu „Sisikond“ – ilmus aastal 2019 ning pälvis ka Betti Alveri kirjanduspreemia. 

Kommentaarid