Otse põhisisu juurde

Tiina Sepp „Peregrina päevik”

Raamatust saab ülevaate, mis on Hispaania Camino de Santiago palverännak. Raamatu autor on hästi kursis, missugustel põhjustel inimesed palverännakule lähevad. Nimelt teisel korral, kui ta sinna 2004. aastal läks, siis sidus ta rännaku oma magistritööga ja küsitles teel olles palverändureid. Ta on mitu korda palverännakul käinud ja meeldejäävaid elamusi saanud ning häid tuttavaid ja sõpru leidnud. 

Raamatus on tutvustatud Camino de Santiago ajalugu ja räägitud Püha Jaakobuse legendist. Kui varem võeti rännakuid ette religioossetel põhjustel, siis tänapäeval võivad olla palveränduritel väga erinevad põhjused, miks nad teele asuvad – nad kas otsivad lahendusi oma probleemidele, hingehädadele, on eluga ummikseisus või on sportlik huvi enda proovile panemiseks jpm. 

Oli põnev lugemine ja tekitas tungi ka ise kunagi sama rännak ette võtta. Huvitav oli lugeda sellisest nähtusest nagu palverändurite communitas, mis tähendab, et paljudel palveränduritel tekib omavahel eriline side ja mõistmine ning üksteise eest kantakse hoolt. Teekonnal tuntakse sarnaseid raskusi ja tekib ühtekuuluvustunne. Kirjeldatud on kohtumisi erinevate inimestega ja juhtumisi albergue`des (santiago palverändurite öömajad). Caminost on erinevaid raamatuid, kuid konkreetne raamat meeldib just seetõttu, et siit leiab kõike piisavalt – ajalugu, inimeste vahelisi suhteid, filosoofiat, põgusaid kirjeldusi külastatud kohtadest. Saab teadmisi palverännaku olemusest kui ka nippe juhuks kui on endal soov palverändurina seiklema minna. Miks mitte võimalusel proovida igapäevasest eluolust end välja lülitada, proovile panna ja vaadata, mis mõtted teel olles pähe tulevad. Kodust kaugel olles on lihtsam kõige üle järele mõelda.

Kommentaarid