Otse põhisisu juurde

Pildile püütud. Sündmusfotod 1856–1990 Tallinna Linnamuuseumi Fotomuuseumi kogust


Koostanud Merilis Roosalu
Tekstide autor Katrin Frosch

Raamatus on üle 250 ajaloolise foto, mis peegeldab ülevaatlikult Tallinna Linnamuuseumi fotokollektsiooni Tallinnas toimunud sündmustest ajavahemikus 1856-1990.
Pildile on püütud suursündmusi (Eesti Vabariigi I aastapäeva paraad Peetri platsil (Vabaduse väljakul)), pidulikke külaskäike (näiteks Nikolai II koos perega 1908.aastal Tallinna sadamas), rongkäike ja laulupidusid, mälestusmärkide avamisi (Peeter I kuju avamine septembris 1910 ja Russalka avamine septembris 1902) ja toredaid rahvapidusid. Jäädvustatud on ka kurbi sündmusi: matuseid, üleujutusi ja põlenguid (näiteks Oleviste kiriku torni põlemine 27.juulil 1931) ning muidugi on raamatus rida fotosid sõjapurustustest.
Suursündmuste kõrval on fotosilma ette jäänud ka väikesemaid sündmusi, mille fotosid on samuti põnev vaadata: näiteks septembris 1930 üle Tallinna lennanud tsepeliinist ning 1936.aastal Hagenbecki loomaaia elevanti Viru tänaval jalutamas.
Omaette huvitavad on erinevate hoonete ehitamise pildid – muuhulgas kõigile tuntud Estonia teater, Saarineni maja ja Viru hotell, aga ka sellised hooned, mis nüüdseks juba lammutatud on (näiteks Aleksander Nevski kabel Vene turul (Viru ringil)).

Mahukas raamat on põnev vaatamine ning kellel suurem huvi vanade fotode vastu tekib, tasub külastada ja avastada Eesti muuseumide veebiväravat MUIS.

Elevant Viru tänaval. 1936. Hans Soosaar (1903-1961). Klaasnegatiiv 6 x 9 cm. 
Fotomuuseum, TLM Fn 32

Kommentaarid