Otse põhisisu juurde

Ain Kütt "Risti soldati mõistatus. Sagadi paruni mõrvalood"


Virumaal asuva Oandu karjamõisa sulased lähevad mõisa jääkeldrist matusteks ära tooma õnnetult hukka saanud töömehe surnukeha, kuid leiavad oma jahmatuseks kirstust hoopis surnud Karula mõisahärra. 
Nii alustab oma esimest ajaloolist krimiromaani ajaloolase haridusega Sagadi mõisa muuseumijuht Ain Kütt. Autor on oskuslikult ja lihtsas keeles tegevusse põiminud kõik Lahemaal asuvad mõisad ja nende omanikud. Autori sõnul on tegelikud sündmused seotud fiktsioonidega, millel puuduvad tõestatavad ajalooallikad. 
Sagadi mõisahärra Paul Alexander Eduard von Fock koos oma mõisavalitseja Wagneri ja selle aja kohta veidi vabameelsema Annikvere mõisapreili Mariana Juliana von Nottbeck`iga asuvad kummalist mõrvalugu lahendama. Justnimelt mõrvalugu, sest selgub et Karula mõisahärra Justus Friedrich von Brevern on mürgitatud belladonnaga ja tema taskus on risti soldati mängukaart. Nagu korralikus krimiloos kohane, viiakse läbi igasugu uurimistoiminguid- küsitletakse talupoegi ja teisi mõisaomanikke, lausa luuratakse ööpimeduses, et tõendeid koguda. Loost ei puudu huumor ja seda ajastut tutvustavad faktid. 
Ladus ja mõnus ajaviitelugemine. Loodan, et autor leiab endas tahtmist oma lugu järgmise raamatuga jätkata. 

Kommentaarid

  1. Kõnelesin just eile autoriga ja tema järgmine lugu on valmimas. Loodetavasti ilmub sügisel kurtööd lahendab ikka Sagadi parun.

    VastaKustuta

Postita kommentaar