Otse põhisisu juurde

Reet Truuväärt “Muistne käsitöö: õpik-käsiraamat kutsekoolidele”


Algselt kooliõpikuna mõeldud kogumik on vahva ajaloolis- kultuuriline vaade eestlaste minevikku. Raamat annab hea ülevaate eestlaste paiknemisest, eluviisist, kommetest ja usundist 11.-13. sajandil.

Põhjalikult on käsitletud meie esivanemate kui loodusrahva oskust töödelda ja kasutada looduslikke materjale. Seda raamatut soovitan lugeda igal ajaloo- ja käsitööhuvilisel inimesel olenemata vanusest. Aga eriti soovitan seda käsiraamatut lugeda käsitööhuvilisel, kel plaanis midagi esiisadeaegset oma kätega valmis teha. Puutööd tutvustavas peatükis õpetatakse punuma tohust toosi, valmistama puulusikat, kedervart ning tohust või õlest sõrmust. Tekstiilitöödest saab õppida taimedega värvimist, kõlavöö kudumist, paelte punumist ja nõeltehnikat. Eraldi käsitlemist leiavad nahast, luust ja sarvest tooted ning ka nahkade parkimine on lahti räägitud. Kirjeldatud on savinõu valmistamist muistsel viisil. Eriti vahva on peatükk muinasaja lõpu rõivastusest koos särgi, jalatsite ja kapuutsi valmistamise juhenditega.
Külmaks ei jäta ilmselt kedagi ka ülevaade endisaegsetest ehetest ning nende maagilisest tähendusest, millega kaasnevad muidugi ka õpetused ehete valmistamiseks. Ja kes siis ei sooviks endale muistset ripatsit või viikingiketti! Raamatu teeb eriti väärtuslikuks rikkalik lingikogu internetis leiduva samateemalise materjali kohta. Kokkuvõtteks võin öelda, et keegi ei tohiks end heidutada lasta sellest, et tegemist on õpikuga, kuna huvitav sisu pikituna esivanemate salatarkustega on igati põnev lugemine.

Kommentaarid