Otse põhisisu juurde

Antonio Munoz Molina "Talv Lissabonis"

Pildiotsingu talv lissabonis tulemus
See on üks hämmastav raamat, milles ei juhtu suurt midagi, kuid mis haarab lugeja endasse juba esimestest lehekülgedest.
„Talv Lissabonis” on pianisti Santiago Biralbo ja Ameerika kunstismugeldaja Malcolmiga abielus oleva Lucrecia vaheline armastuslugu. Selline kolmnurkne lugu igatsusest ja armastusest raamatu algusest lõpuni.
Kui röövitud on kallihinnaline Cézanne’i maal, millest Biralbo midagi ei tea, algab ohtlik tagaajamine läbi San Sebastiáni, Lissaboni ja Madriidi. See osa raamatust on tempokas nagu põnevik. Kuid enamik loost kulgeb siiski aeglases ja lausa unenäolises tempos. Kui tihtipeale mõjuvad pikad kirjeldused igavalt ja tüütultki, siis selles romaanis maalib kirjanik lugeja silme ette kogu olustiku ja sündmused lausa käegakatsutavaks. Ja sa mitte ainult ei näe seda lugu nagu filmi, vaid ka kuuled. Sest tõepoolest hetkel ei meenugi varem loetust, et keegi muusikat nii hästi kirjeldada oleks osanud, et helid kogu lugemise vältel kõvu kõlama oleksid jäänud.
See pilte ja helipilte maaliv lummav ja salapärane romaan on üks kaasahaaravamaid lugusid, mida ma viimastel aastatel lugenud olen. Mis on hämmastav, sest tõepoolest – erilist sündmustikku justkui polegi ja puudu jääb ka happy end.
Küllap on „Talv Lissabonis” lummanud paljusid lugejaid ja „ära tinistanud” kriitikudki, sest auhinnatud on seda ohtralt. Samuti on romaan valitud viimaste aastakümnete 30 parima hispaaniakeelse raamatu hulka.

Kommentaarid