Otse põhisisu juurde

PARIMAD RAAMATUD 2018: LASTE- JA NOORTEKIRJANDUS

LASTE-  JA NOORTEKIRJANDUS 

 
Andrus Kivirähk "Tilda ja tolmuingel"
Lugu sellest kuidas nähtamatu tolmuingel tuletab inimestele meelde häid mälestusi. Kui keegi nähtamatut tolmuinglit ei näe siis peategelane Tilda näeb. Kui ühel päeval tolmuingel Tilda aknast sisse lendas, sai alguse nende põnev teekond. Tolmuingel aitab järk-järgult nii Tildal kui ka Tilda sõpradel häid mälestusi meenutada.
Sisult on raamat kohati natuke kurb aga väga südamlik. Kindlasti võiksid seda lasteraamatut lugeda ka kõik täiskasvanud.




Pille Arnek ,,Elli kirjad“
Raamatus kirjutavad kaks last üksteisele kirju.
Elli elab aastas 2018, Henn aga aastas 1918. Tasapisi saavad lapsed üksteise elust rohkem teada. Elli saab palju teada Eesti Vabadussõjast, elust Narvas. Hennu huvitab teadus ja selle kohta pärib ta palju Ellilt.
Tähelepanu väärivad tolleaegse Narva ümbruskonna kirjeldused ja ajaloos toimunud sündmuste põimimine tänapäeva ajalise täpsusega. Asukohas aitab orjenteeruda 1918. aasta Narva kaart. Raamatus näidatakse läbi lapse silmade kooliõpilaste vabatahtlikku astumist Rahvaväkke, Eesti Vabadussõja algust ja sõja käiku Narva kandis. Elli muret Ennu pärast. 



Anti Saare ,,Mina, Milda ja meister Michel“ on minu arvates eelmise aasta omanäolisem Eesti lasteraamat. Raamat ilmus koos Kumu kunstimuuseumi näitusega ,,Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades“. Raamatus räägitakse rahvusvaheliselt kuulsast Eestist pärit kunstnikust Michel Sittowist (u 1469-1525). 
Pilt ja tekst on selles raamatus võrdselt tähtsad. Urmas Viigi illustratsioone peab hoolega uurima, nad kutsuvad kaasa mõtlema. Illustratsioonidele on lisatud teksti, antud lahendamiseks ülesandeid. Väga huvitav ja kujunduslikult ilus raamat nii väikestele kui suurtele.
Raamatust saab pikemalt lueda Mare postitusest 






David Long "Elupäästjad : uskumatud tõestisündinud lood vapratest loomadest ja lindudest"
Raamatus on üsna lühikesed lood sellest, kuidas loomad ja linnud on sõdades päästnud paljude inimeste ja ka loomade elusid. 1940. aastal sõjateenistusse ilmunud terjer nimega Rip hakkas iseseisvalt varemetest ellujääjaid otsima. Tema teenistus kestis viis aastat ja selle aja jooksul päästis koer väga paljude inimeste elu. Ka tuvid olid sõjategevuses väga tähtsal kohal - edastades sõnumeid. Näiteks 1918. aastal päästis ühe tuvi Cher Ami lend läbi lahingutegevuse umbes 2000 inimese elu.
Igati põnev ja vaheldusrikas lugemine. Tekkis palju mõtteid sellest, kui andekad ja intelligentsed võivad loomad olla. Soovitan raamatut lugeda neil, kellel on vähegi huvi ajaloo ja loomade vastu.
 
 
 
 
 
Katharina Grossmann-Hensel "Minu emme on superkangelane" – Kõikide emade kohustuslik lugemisvara! Esiteks on raamat hea ja õhuke ning teiseks toob naeratuse näole ning heldimuse südamesse. Lugu sellest, kuidas lapsed lasteaias üksteisele oma emasid kiidavad. Need kiitust väärivad asjad ei pruugi meile, täiskasvanutele alati iseenesestmõistetavad olla. Lugege raamat läbi ja te ei kahetse 😊


 
 
                                        
Ulrika Kestere „Metsikud naabrid“ 
Hea huumoriga kirjutatud raamat erinemisest ja ühiste sobivate tegevuste leidmisest, kus tegelasteks arglik jänes ja terve kari erinevaid energiat täis kaslasi.
 
 
 
 
 
  
Birgitta Stenberg "Robi saab kurjaks"
Eelkooliealisele sobiv raamat tunnete selgitamiseks. Vahel võivad paha tuju põhjused olla hoopiski milleski muus kui mõne mänguasja mitte saamine või sõbraga tülliminek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Anette Beckmann  "Carlotta ja Henri: empsil pole netti ja kõik on hukas. Meeldib?!"
Taaskord mõnus kiirlugemine. Mulle meeldib, et lastekirjanduses on hakatud meie kaasaegset nutiajastut juba kergelt kiruma. Ehk siis lugu sellest, kuidas kõik inimesed on igat moodi nutiasjadega nii seotud, et kui ühel hetkel internet ära kaob või nutivahend katki läheb, ei osatagi enam midagi teha. Lugu lõppeb õpetlikult, et ka väljaspool nutimaailma on elu, seda tuleb lihtsalt osata vaadata…






                      
John Bellairs  "Müstilise kellaga maja"
Peategelane, kümneaastane orvuks jäänud Lewis, kolib onu Jonathani juurde. Juba esimesel õhtul oma uues kodus ringi uurides taipab poiss, et majaga on midagi lahti - tõepoolest nii ongi.
Toimuma hakkavad müstilised sündmused, mis arenevad kiiresti. Lewis avastab, et nii tema onu kui naabrinaine on tegelikult võlurid, kes üritavad päästa maailma. Tänu Lewise abile püstitavad raamatu tegelased endale eesmärgi.
Fantaasiaromaan on kirjutatud kaasahaaravalt ja lihtsalt. 
2018. aastal valmis raamatu põhjal ka samanimeline film, millega hetkel võrdlusmomenti pole, kuna pole veel filmi näinud.

Kommentaarid