Otse põhisisu juurde

Elina Hirvonen "Kui aeg saab otsa"

Raamat algab stseeniga, kuidas Helsingi kesklinnas, ühelt maja katuselt, tulistab noor mees valimatult inimesi. Ta tahab, et maailm pööraks tähelepanu keskkonnaprobleemidele. Tema nimi on Aslak.
Romaani siduvaks teemaks on keskonnaalane globaalne vastutus, mille teadvustamise nimel tegutseb ülikoolis töötav keskkonnaaktivistist Laura ning  ka tema mees- arhitektina töötav Eerik. Laura sünnitab kaheldes, üksnes vastu tulles oma mehe soovile, kuid tegelikult pelgab emadust tänu enda lapsepõlves kogetule. Autor kirjeldab peamiselt ema ja tütre silmade läbi, kuidas üks perekond teineteisest kaugeneb ning lapsed saavad küll tähelepanu, kuid vähe tuge probleemide tekkimisel. Õrnahingeline Aslak, kes on juba väikelapsena teistmoodi ning aktiivne, elurõõmus ja hiljem mässumeelne Aava, poeg ja tütar. Aslak saab teisemeeas depressiooni diagnoosi, kuid sobivat abi mitte, elab eraklikult ning suhteid loob vaid virtuaalselt, oma pere ta ignoreerib. Aava lahkub esimesel võimalusel kodust ning õpib arstiks, et seejärel arengumaades teisi aidates üle saada kõrvalejäetu tundest, samas tundes süümepiinu, et on oma venna hüljanud.
Eeriku ja Laura tunded on laste täiskasvanuikka jõudes jahenenud, kuid siiski piisavad, et  kokku jääda. Tundub, et nüüd on aega, aega, teineteisele, aega selleks kõigeks, mis laste kasvatamise ja pere kõrvalt tegemata jäi, kuid vaid üheainsa päeva jooksul muutub nende kõigi tulevik.

Kommentaarid