Otse põhisisu juurde

Mart Kadastik "Luikede järv"



Mart Kadastiku romaani „Luikede järv“ raamistiku moodustavad üllatavad sündmused ja suhtesiksakid, mille alguspunktid ulatuvad kuni saja aasta taha. Värvikale ühispildile koondunud tegelasi (jurist, arst, ettekandja, ajakirjanik, taksojuht jt) seovad igavesed küsimused armastuse otsimisest, leidmisest ja kaotamisest, lootusest ja lootusetusest. 
Rammestaval suvepäeval saabub pensionil advokaadi Arvi Sillami järveäärse maakodu õuele iseäralik seltskond. Võõrastel on kaasas urn oma lähedase tuhaga, mille nad tahavad järvevette puistata. Kui vana advokaat kadunukese nime kuuleb, ei reeda ta mingil moel, et oleks seda meest kunagi tundnud. Aga on. Veelgi enam. Keegi ei aima, kui suurt rolli on need kaks perekonda mänginud ja hakkavad edaspidi mängima üksteise elusaatustes.
Tegelased avanevad järk-järgult, nii nagu järk-järgult selguvad ka nende omavahelised seosed ja suhted.
Ning nagu autori varasemateski teostes, jagub „Luikede järve“ nii kuumi tundeid kui ka karget groteski. 
Raamatu sorav jutustamislaad haarab kaasa, mistõttu oli üsna raske lugemist pooleli jätta.

Kohtumisel Lääne-Virumaa Keskraamatukogus tuli jutuks etteheide rohkete seksistseenide kohta raamatus. Kirjanik vastas oma romaani kaitseks, et „ilma nende stseenideta ei ole võimalik seda raamatut lugeda ega mõista, sest viis minutit inimese elus võib muuta tervet tema ülejäänud elu. „Ma ei taha panna kolme punkti, et oleks kombekas. Jätan ju siis olukorra mõtestamata ega anna lugejale olukorra mõistmiseks võtit.”
Inimesed käituvad kirjaniku sõnul sellises olukorras ehedalt ja kirjandus pakub võimaluse nende situatsioonide kirjeldamiseks. Niivõrd olulist osa inimese elust ei saa romaanist välja jätta, sest tegelaskuju karakter oma vooruste ja puudustega pole nende kolme punktiga mõistetav. Kirjanikuhärra filosofeeris, et see, mis viimase 20 aasta jooksul on juhtunud, on pea peale keeranud praktiliselt kõik suhtesfäärid. Viis-kuus sajandit püsinud suhtemudel on muutunud tänapäeval väga vabameelseks.” 

Kommentaarid