Otse põhisisu juurde

Frances Hardinge "Valede puu"

Raamat räägib põlu alla sattunud looduloo- ja kivististeuurija reverend Erasmus Sunderly väidetavast ootamatust enesetapust ning kuidas, tema tütar Faith üritas tõestada et, armastatud isa ei teinud seda. Tegevus toimus kuninganna Victoria aegsel Inglismaal Vane'i saarel. Perekonnale teadaolevalt lahkusid nad Kentist, kuna reverend kutsuti uurima Vane'i saare koobastest leitud fossiile. Tegelikult jõudis, aga loodusteadlaste ringkonnani teave, et paljud tema poolt leitud kivistised olid võltsingud. 
Viktoriaanlikul ajastul oli levinud arvamus, et mehed on naistest intelligentsemad, kuna nende aju suurem, seega ei olnud otse loomulikult naised üldse võimelised mõtlema ega tegutsema meeste tasemel, nad pidid meestele alluma, tegelema laste ja majapidamisega. Faith oli aga uudishimulik ja taibukas ning oma isa kõrvalt palju õppinud, kuid vaatamata sellele tuli tal oma tarkust varjata ja pigem hoolitseda ja õpetada oma 6-aastast venda Howardit, kes muidugi pidi isa elutöö kunagi üle võtma. Faith küll ühtepidi mõistis, mida ema ja ühiskond temalt ootasid, kuid ta keeldus elamast teisejärgulist elu. Faith uuris välja, et isa moonutas fossiile ning oli temas kohutavalt pettunud. Vahetult enne hukkumist võttis reverend Sunderly tütre kaasa ohtlikule paadisõidule ning siis sai Faith teada, mille nimel isa kõigega riskis. Kohaliku kogukonna arvates tegi reverend Sunderly suurest häbist enesetapu ja seega, keeldusid nad teda pühitsetud mulda matmast. Faithil ei jäänudki muud üle kui asuda isa mõrvalugu uurima, et perekonna au taastada. Faith kasutas valede puud manipuleerimaks inimestega ning jõudis vähehaaval keeruka kättemaksuskeemi jälile. 
Tegemist on noortele mõeldud teosega, kuid nauditav ka neile täiskasvanutele, kes armastavad lugeda ajaloolise taustaga romaane.
Raamatut on soovitanud ka Peeter Helme:
http://kultuur.err.ee/315682/peeter-helme-raamatusoovitus-frances-hardinge-valede-puu

Kommentaarid