Otse põhisisu juurde

Tiit Kuningas "Sinine: sinine ajaloos, kultuurides ja looduses"

Kirjastuselt "Koolibri" on ilmunud väga huvitav varia teatmeraamat sinisest värvist. Tiit Kuninga "Sinine: sinine ajaloos, kultuurides ja looduses" on sarja "Väike värval" esimene teos ning tegemist on tõsiselt üllatava, kuid samas ka äratundmist ja meeldetuletamist pakkuva raamatuga. Soovitan seda lugeda ja vaadata peatükkide kaupa, kuna muidu on oht "kergeks" infoülekülluseks või siis tuleks seda kogumikku kaks korda lugeda, et midagi ikka kaotsi ei läheks. Eraldi sooviks raamatu koostajat kiita rohke kvaliteetse pildimaterjali eest.

Sinist värvi peetakse kurvaks, tõsiseks ja igatsema panevaks. Iidsetel aegadel tõi sinise värvi müük rikkust erinevatele maadele. Sinine on taeva ja mere värv, paljudes maades sümboliseerib see lojaalsust, püsivust, usaldust, tarkust, truudust jpm. 

Järgnevalt mõned huvitavad faktikillukesed raamatust: 
  • Meile kõigile nutiseadmetest või arvutiekraanilt tuttav bluetoothi märk, otsetõlkes sinihammas, sai oma nime muistse viikingikuninga Harald Sinihabeme järgi. Logo ühendab endas kuningas Haraldi ruunikirjas initsiaale.
  • Sinisukkadeks nimetati naisi, kes ohverdasid teadustöö ja kirjandusega tegelemise nimel oma kodu ja perekonna. Eestisse jõudis väljend 19.sajandi lõpus ning "sinisukkadeks" peeti Lydia Koidulat, Anna Haavat ja Marie Underit.
  • Facebooki asutaja põeb värvipimedust, mis takistab eristada punaseid toone rohelistest ning seetõttu ongi FB logo sinine.
  • Lisaks Eestile on rukkilill ka Saksamaa rahvuslill.
  • Sinise silma amuletti kasutatakse tänapäevalgi mitmetes maades, et peletada kurje vaime, näiteks Türgis ja Egiptuses.
  • Soomes on Fazeril ainuõigus müüa šokolaaditooteid sinises ümbrispaberis. Fazeri Sinine on üks riigi hinnatumaid kaubamärke.

Kommentaarid

Postita kommentaar