Otse põhisisu juurde

Jüri Kamenik "Eesti pilveatlas"

http://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/651/179/thumbnails/view/7b5ff98ff56b28e446a8c094e86072b435ab2bcb/eesti-pilveatlas.jpg
Vaata kui hea, kui sa kõnnid ringi ja tunned ära: näe, kanakoole õitseb või kuuled, kuidas musträstas laulab. Oli ikka või, ei, vist hoopis...

Mida põhjalikum määraja, seda parem, ei jää midagi umbmääraseks. Ja siin ta siis nüüd on: Jüri Kameniku "Eesti pilveatlas", esimene nii põhjalik eesti keeles. Niisiis, laenutame nädalavahetuseks, viskame aiatooli pikali ja hakkame vaatlema.

"Tavaliselt on Eesti taevas korraga rohkem kui üht liiki pilvi. Sealjuures on pilvede tumedus ja värvus väga erinev. Näiteks kiudpilved on keskpäeval tavaliselt üleni valged, rünkpilvede rüngad valged või hoopiski tumedad, kihtpilved hallid. Kui päike asub madalal horisondi kohal, lisandub pilvedesse värviküllust. Vihmapilved on tavaliselt paksemad ja tihedamad ning võiks arvata, et valgus lihtsalt neeldub neis. Kuigi vähesel määral neeldubki, siiski hoopis suuremal määral hajub- see on seotus piisakeste suurusega pilves." Kiudpilvede äratundmiseks leiame 8 fotot, kirjeldused, lisatud on ilma ennustamine ja vanarahva tähelepanekud. Järgnevad kiudrünkpilved, kiudkihtpilved, kõrgkihtpilved (need, millest paistab päike nagu läbi mattklaasi), kihtsajupilved. Konksjad kiudpilved ehk kassiküüned on ülespoole käändunud küünte sarnased ja ennustavad ilma kiiret halvenemist, nagu ka nn Noa laev- pikad suusataolised kiudpilvevöödid. Siis jõuame lõbusate rünkpilvede juurde.

Seejärel ilma mõjutamine kemikaalidega, lennukijäljed, erinevad vandenõuteooriad. Huvitavad pilved veel: lk. 204 "rullpilv ja riiulpilv saabuvad Tallinnasse", korstnapilved, mis moodustuvad korstnast väljuvast veeaurust, helkivad ööpilved, vikerkaar, kuukaar, udukaar, videvikukiired ehk päikese püksid.

Lõpuks veel eraldi kokkuvõttev peatükk pilvede järgi ilma ennustamisest, kuidas aimata hoovihma ja äikese tulekut (need 9 punkti võiks endale kohe seinale riputada), või peatset selget ilma või halva ilma püsimist või laussaju lähenemist. Igatahes palju kobedam tunne on uute teadmistega varustatult taevasse vaadata.

Viimastel lehekülgedel noore fotograafi Karl Ander Adami õpetus pilvepildistamisest näidisfotodega.

Ja eriti nutikatele: Jüri Kamenik on koostanud ka mobiiliäpi "Pilveaabits" mis on kõigile huviliste tasuta allalaaditav, raamatut ju loodusesse tülikas kaasa võtta, aga mis nii viga!

Kommentaarid