Otse põhisisu juurde

Jeannette Walls "Klaasloss"

http://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/649/032/thumbnails/view/cba1b4514f7656ddcca2e11ada3ad39354590f45/klaasloss.jpg
Raamatu pealkiri "Klaasloss" on fantaasiamaja, mille kavandamisega tegeles raamatu autori isa läbi kogu nende elu ja mis kunagi ei valminud.

Raamatu tegevus toimus 1960-70ndatel Ameerikas.

Isa Rex oli alkoholismile ja mängurlusele kalduv, suurelennuliste ideedega nö amatöörteadlane, kes lootis oma leiutistega rikkaks saada. Tegelikult aga ametilt elektrik, kes ei suutnud pidada pikemalt ühtegi töökohta. Võlgade tõttu põgenes pere ühest Ameerika kõrbelinnast teise saatjaks vaesus. Eluasemeteks olid sageli ilma veevarustuseta ning eluohtlike elektrisüsteemidega lagunevad majad. Tema naine Rose Mary oli ekstsentrik, kes tegeles kunstiga, ta oli lõpetanud kolledži ning saanud õpetajahariduse. Rose Mary arvates takistasid õpetajaharidus ja liigne laste eest hoolitsemine tal kunstile pühendumast. Neid ühendas vastuseis keskklassi väärtustele ja võimudele ning armastus korratu elu vastu.

Kolm vanemat last Lori, Jeannette ja Brian tegutsesid nagu omaette perekond düsfunktsionaalse perekonna sees. Noorim Maureen, kasvas üles sõltuvana võõraste headusest. Mustus ja nälg olid laste igapäevased kaaslased. Söögi hankimiseks tuli lastel sageli pudeleid korjata või metalli koguda. Pere rändurielu tõttu vahetasid nad ka pidevalt koole või siis ei käinud üldse koolis. Vahel õpetas neid siiski ka ema. Koolis nad sõpru ei leidnud, kuna nad olid räpased ja haisesid, riided olid kulunud või üldse katkised.

Kõige süngem osa raamatust on see, kui Jeannette Walls kirjutab nende elust Lääne-Virginia kaevanduslinnas Welchis. Rexi õudustäratava ema tegevus, elamine külmas keldris ilma vee ja elektrita. Lõpuks kolib perekond elamiskõlbmatusse majalobudikku linna serval. Rahapuuduse tõttu ei saanud nad endale prügiveoteenust lubada, seetõttu visati kõik krundile kaevatud "Klaaslossi" vundamendiauku. Vanemad käitusid pidevalt vastutustundetult ja isekalt, isegi süüdimatult, nt ostis ema šokolaadi ja sõi seda salaja, samas kui lapsed olid näljas, isa kupeldas oma tütart, varastas nende kogutud raha, et osta autoloks jne.

Peale raamatu lugemist tundub täiesti uskumatu, et kõik selle pere lapsed suutsid siiski vanemate ennasthävitava eluviisi hüljata, sotsiaalsete normide juurde tagasi pöörduda ning elus hakkama saada.

Kommentaarid