Otse põhisisu juurde

Herbjorg Wassmo "Need silmapilgud"

http://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/618/431/thumbnails/view/c50bce544f87bddbc9f1cfd0d0a37cd73a3d5e4f/need-silmapilgud.jpg
Põhjamaade romaan

See on väga sügavalt autobiograafiline romaan, mille algul on peategelane 15-aastane neiu. Ta elab koos ema, õe ja isaga, keda ta vihkab. Ta tahaks elada omaette. Ta saab lapse, peab koolist ära tulema ja õpib omal käel. Isa meelest on ta perkonna häbiplekk. Tänu ema abile ja toetusele õnnestub tal teha eksamid linnas gümnaasiumi lõpetamiseks. Algab elu linnas ja kirjutama hakkamine. Tema tõid avaldatakse ja neid tunnustatakse.

Peale gümnaasiumi õpib ta õpetajaks. Abiellub kaasõpilasega ja saab tütre. Ta püüab end kokku võtta, võitleb om haigusega  ja tahab olla nagu kõik teised inimesed. "Ta paneb rõhku sellele, et olla tema ise, kes see siis ka ei oleks." Ta püüdlustele vaatamata pole abielu õnnelik ja lõpeb lahutusega.

Ta kirjutab palju ja ta romaanid saavad hea vastuvõtu osaliseks. Kohtub inimestega ja reisib palju.

Romaanis on kauneid kohti Norra metsikust loodusest ja lihtsatest inimestest. Need on murrangulised aastad Norra ajaloos. Vanad arusaamad perekonnast, haridusest, naise ja mehe kohast ühiskonnas purunevad. On igatsust armastuse järele ja usaldusest suhetes. Tüdrukust, kes on pärit tillukesest paigast põhjanaba lähistel, saab romaani lõpus julge naine, kes murrab tabusid ja leiab oma tee.

Soovitab Anne

Kommentaarid