Otse põhisisu juurde

Irwin Shaw "Noored lõvid"

Irwin Shaw esimene romaan "Noored lõvid" ilmus 1948. aastal ja tekitas kohe suuri vaidlusi kirjanduskriitikute hulgas, pälvides siiski suure populaarsuse.

Teist maailmasõda käsitleva teose peategelasteks on kolm noort meest: Saksa poolel sõdiv Christian Diestl, kes esialgu on sümpaatse olekuga noor mees, kelle lootusetus tuleviku ees on viinud sõtta natsismi eest sõdima, kuid kes sõja edenedes on valmis tooma igasuguseid ohvreid enda päästmise nimel; Noah Ackerman on ameerika juut, keda julmalt diskrimineeritakse väljaõppel Ühendriikide sõjaväes, kus ta peab enda tõestamiseks väga pingutama ning sõja lõpus on ta sunnitud silmitsi seisma natside poolt juutide peal korda saadetud õudustega; ameerika filmiprodutsent Michael Whitacre, kes loobub lõbusast ja kergest elust ning liitub sõjaväega lootes leida enda elule suuremat tähendust.

Kirjanik, kes ise teenis sõja ajal Aafrikas, Inglismaal ja Prantsusmaal ning pärast sõda Saksamaal, on osanud sõda veenvalt ja mitmetahuliselt kujutada, kirjeldades  õudsete külgede kõrval ka  inimlikkust ja suurt sõprust.

Raamatu põhjal on muuhulgas valminud Hollywoodis ka 1958. aastal samanimeline film, mille peaosades mängisid Marlon Brando, Montgomery Clift, Dean Martin.

Irwin Shaw ehk sünninimega Irwin Gilbert Shamforoff (1913-1984) sündis New Yorgis venejuudi immigrantide perekonnas. Shaw on tuntud nii kirjaniku, näitekirjaniku kui ka stsenaristina. Tema esimesed kirjatööd avaldati kooli ajalehes ning juba 21-aastaselt alustas noor kirjanik stsenaariumide kirjutamist.  Oma elu jooksul võitis Shaw ka mainekaid auhindu. Teiste hulgas näiteks O´Henry auhinna ja National Institute of Arts and Letters stipendiumi.

"Noored lõvid" on ilmunud esimest korda eesti keeles 1969. aastal Hardi Tiiduse tõlkes sarjas "XX sajandi raamat".

Vahur Afanasjevi muljeid raamatust saab lugeda siit.

Soovitab Kaili

Kommentaarid