Otse põhisisu juurde

Aleksei Turovski "Loomadest, armastusega"

Käesolev raamat on järg zooloog Aleksei Turovski ülipopulaarsele "Loomult loomale" ja on koostatud Kuku
raadios peetud vestluste põhjal. Peatükid ongi vestlused erinevatel teemadel loomadest kui ka inimestest.
Turovski on parasitoloog ja tema uurimisobjektideks on paljude aastate jooksul olnud erinevad parasiidid. Ta armastab neid, kuid mitte niipalju, et tal oleks kahju neid uurimiseks tappa.
Inimesele on omane võrrelda ja vastandada end loomadele. Inimene peab mõnesid loomi tarkadeks - öökull, kotkad ronk. Kas ahv on tark - no muidugi, ta on ju meie moodi. Kanu peetakse lollideks. Eesel on inimese silmis aga kõige tolam nagu ka paljud sõralised ja kabjalised.
"Tegelikkuses on rumalat looma raske leida. Zooloogiliselt rumal loom on see, kes ei õpi piisavalt. Ja loom, kes ei õpi piisavalt, lihtsalt ei jää ellu."
Paljudel lehekülgedel jutustab Turovski huvitavaid lugusid sellest, miks loomad käituvad just nii, nagu nad käituvad. Mida teeb šimpans, kui talle anda kätte peegel. Kuidas käituvad erinevad loomad ja linnud kui nad kaitsevad oma kodu. Looma kodu arhitektuur erineb inimese kodust selle poolest, et seal reeglina ei ole aknaid, uks aga peab kindlasti olema.
"Loomad teavad väga täpselt oma "õigusi" - õigemini neil on väga konkreetsed hoiakud selles osas, kes mida tohib, kui asi puudutab nende liigikaaslasi, nende pere, grupi või populatsiooni, karja või parve liikmeid. Loomad katsetavad teise võimeid, nõudes tõestust selle kohta, et see suurem õigus, mida ta endale nõuab, tõepoolest peab talle kuuluma, ja kui õigus on nõudja päralt, siis nad nõustuvad sellega. Ja elavad loodetavasti väga kenasti."
Nadu pealkiri vihjab, on raamatus palju juttu armastusest, õigemini kogu kirjapandust õhkub suur armastus ja austus loomade vastu.
Raamat sisaldab autori enda suurepäraseid illustratsioone.

Soovitab Anne

Kommentaarid