Otse põhisisu juurde

Oscarid 2013

Taas on välja antud Oscari filmiauhinnad ja laureaatide ning nominentide seas on ka mõni film, mis põhineb raamatul.

"Pii elu" ("Life of Pi") valiti parimaks neljas kategoorias: parim operaatoritöö, lavastaja, filmimuusika, eriefektid. Veel oli "Pii elu" parima filmi, montaaži, filmilaulu, heli ja helimontaaži, kunstnikutöö ning mugandatud stsenaariumi nominent. Yann Marteli raamat räägib 16-aastasest Piist, kelle perekond otsustab tema perekond koos loomaaialoomadega emigreeruda Jaapani kaubalaeva pardal Indiast Põhja-Ameerikasse. Paraku läheb laev põhja ning Pii leiab end päästepaadist koos bengali tiigriga. 2002. aastal sai kirjanik "Pii elu" eest ka Bookeri auhinna. Eesti keeles ilmus "Pii elu" esmakordselt aastal 2005, teine trükk aastal 2012.



Parima naiskõrvalosa, parima grimmi ja helitöö kategooriates osutus parimaks Victor Hugo kuulsaimal romaanil põhinev film "Hüljatud" ("Les Misérables"). Lisaks oli "Hüljatud" parima meesnäitleja, parima filmi, kostüümikunstnikutöö, filmilaulu ja parima kunstnikutöö kategooriates nominent. Raamat "Hüljatud" on prantsuse kirjaniku Victor Hugo 1862. aastal ilmunud romaan, mida paljud peavad üheks suurimaks teoseks maailma kirjanduses. Raamat räägib mitmete põimunud elude saatusest 19. sajandil. Eesti keelde tõlgituna ilmus raamat 1954. aastal.

Parima kostüümikunstnikutöö laureaadiks sai seekord "Anna Karenina", mis on Lev Tolstoi 1878. aastal ilmunud romaani põhjal vändatud. Veel oli "Anna Karenina" nominent parima filmimuusika, operaatoritöö ja parima kunstnikutöö kategooriates. "Anna Karenina" on psühholoogiline romaan Vene kõrgseltskonna elust ning üks 19. sajandi realistliku kirjanduse tähtteoseid. Eesti keeles ilmus "Anna Karenina" aastal 1978.

J. R. R. Tolkieni raamatu "Kääbik" põhjal tehtud film "Kääbik: ootamatu teekond" ("The Hobbit: an unexpected journey") küll auhinnatud ei saanud, kuid oli nominent parima grimmi, eriefektide ja kunstnikutöö kategooriates. "Kääbik: ootamatu teekond" on esimene osa kolmeosalisest linateosest. Eesti keeles ilmus "Kääbik" esmakordselt aastal 1977.

Kommentaarid

  1. "Anna Karenina" on eesti keeles ilmunud mitu korda ka enne 1978. aastat. Kui ma ei eksi, siis oli esimesi kordi Noor-Eesti ajajärgul, kindlasti oli AK ka Lev Tolstoi 14-köitelises teostesarjas jne, jne.

    VastaKustuta

Postita kommentaar