Otse põhisisu juurde

Marju Kõivupuu "Igal hädal oma arst, igal tõvel ise tohter"

http://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/045/329/thumbnails/view/185e2d104cf77ea30e540f9f1ce45f2a17ccf126/igal-h%C3%A4dal-oma-arst-igal-t%C3%B5vel-ise-tohter-sissevaade-eesti-rahvameditsiini.jpg
Juhtlausega "Pärijata pole pärandit" on 2013. aasta kuulutatud kultuuripärandi aastaks. Et kõik moodsas ajas kaotsi ei läheks, on oluline ka rahvameditsiini alast pärimust koguda. Marju Kõivupuu järjekordne raamat aitab meil teaduslikust ainest osa saada haaravalt ja arusaadavalt.

Rahvameditsiin on osa rahvakultuurist, mida autor vaatlebki kultuuriloolase pilguga. Raamat annab teada esiemade suhtumisest tervendamisse ja tervendajatesse, haigustesse ja tervisesse. Nooremad inimesed kõik võib-olla ei teagi, mis on soontetasumine, aadrilaskmine, lendva ja luupainaja.

Rahvameditsiinist pärit konkreetsed soovitused mõne häda vastu tunduvad kohati veidrad, aga autor rõhutab, et oluline osa tervenemises on uskumisel ja heal sõnal. Raamat ei ole praktiline käsiraamat, kust leida nõu ja abi mõne konkreetse haiguse ravimiseks, aga autor loodab, et raamat on lugejale huvitavaks ja mõtlemapanevaks teejuhiks rahvapärase meditsiini maailma. Kuidas inimesed on läbi aegade oma terviseprobleemidega toime tulnud. Arusaamad sellest, miks neid tabavad tõved ja mida sel puhul ette võtta.

Autor soovitab ka lugeda Ain Raali raamatuid, kus on ravimtaimede kasulikkust ühe või teise tõve raviks. Enne kui apteeki tormata, võiks proovida taimedest abi saada. Hambavalust võib lahti saada teekummeli või naistepunaga: valage ürdile peale keeva vett, kurnake, pigistage taimemass veidi tahedamaks, mässige marlisse ning pange igeme ja põse vahele. Hästi leevendab valu võrdsetes kogustes võetud küüslaugu, sibula ja soola segu, mis pannakse hambaauku. Et randmeliigesed valu ei teeks, pange randme ümber lõng või metallkäevõru. Kõiki neid ja paljud muid nõuandeid ja näpunäiteid saate uurida raamatust.

Soovitab Urve

Kommentaarid