Otse põhisisu juurde

Paula McLain "Pariisi abikaasa"

Ernest Hemingway nime ilmselt kellelegi tutvustama ei pea: ka Nobeli kirjanduspreemia pälvinud väga värvika elulooga kirjanik ja tema looming on paljudele tuttav. Meeldib ju eestlastelegi väita, justkui oleks Hemingway kirjutanud, et igas maailma sadamas võib kohata vähemalt üht eestlast (mida kirjanik tegelikult kirjutanud on, saab lugeda aga siit).

Hadley Richardson ja Ernest Hemingway
"Pariisi abikaasa" peategelane on Hadley Richardson, kes kohtub kahekümne kaheksa aastaselt Chicagos endast kaheks aastat noorema Ernest Hemingwayga ning armub, sest teda võluvad mehe energia ja kirglik tahe kirjanikuks saada. Nad abielluvad ja lähevad elama Pariisi, kus tol ajal elab väga palju silmapaistvaid kunsti- ja kirjandustegelasi. Pariis on just selline, nagu seda on Hemingway kirjeldanud raamatus "Pidu sinus eneses", ainult et nüüd vaadeldakse seda tema naise silmadega. Õhtud kirjanike ja kunstnikega, säravad vestlused, purjutamine ja üldine õhkkond polnud kindlasti soodsad abielu püsimiseks ning ka Hadley ja Hemingway koosellu tulevad lahkhelid. Poja sünd ei paranda asja, sest Hemingway meelest on lapse saamiseks vara ning mida kuulsamaks Hemingway saab, seda suuremat huvi pakub ta ka teistele naistele.

Kuigi tegu on ilukirjandusliku teosega, mille kirja pannud Paula McLain, toetub lugu siiski võimalikult täpselt faktidele ja selleks on autor teinud ära suure töö, kasutades väga paljusid allikaid: mitmeid elulooraamatuid, Hemingway käsikirju, aga ka Hadley Richardsoni ja Ernest Hemingway kirjavahetust.

Soovitan lugeda mõlemat raamatut, nii "Pariisi abikaasat" kui "Pidu sinus eneses", sest samu olukordi naise ja mehe kirjeldustest nähakse tihti erinevalt, lisaks pakuvad raamatud muidugi väga head võimalust teada saada kahe maailmasõja vahelise aja Pariisist ning tolle aja silmapaistvatest kunsti- ja kirjandusinimestest.

Kellele Ernest Hemingway elulugu rohkem huvi pakub, võiks lugeda ka neid raamatuid:
  • Valerie Hemingway "Sõnnidega võidu: minu aastad Hemingwayga"
  • A.E. Hotchner "Papa Hemingway".

Soovitab Kaili

Kommentaarid