Otse põhisisu juurde

Stig Claesson "Kes armastab Yngve Frejd"

Rootsi kirjaniku Stig Claessoni 1980. a ilmunud raamat on jutustus väärtustest, vananemisest ja elust maal, õigemini sellest, kuidas elu maalt kadunud on. Ühe metsa sees elavad kolm seitsekümnendates aastates vanameest ja üks vanaproua. Nad on "vabad mehed", nad on "oma töö teinud" ja nüüd on neil "vaba aja probleem". Ütlevad nad seda küll naljaga pooleks, kuid tegelikult on asi tõsine. Väljavaade elada 102-aastaseks, nagu Yngve Frej, ehk veel 30 aastat, lausa hirmutab neid.

Autor maalib ildüllilise pildi suvisest Rootsimaast ühes mahajäetud maakohast metsade sees, kuhu isegi buss enam käi. Tihti mainitakse sõna "vaikus". Kuid ühel päeval, paneb kingsepp Gustafsson, kes oli oma töö teinud, tee äärde viida, mis peaks juhatama nende talukohani. Suutmata otsustada, kas kirjutada sinna talu ametlik nimi või see, mille järgi seda tegelikult teatakse, kirjutab ta sinna hoopis "muistis", sest just muististena nad ennast seal tunnevad. Ja sel samal ilusal päikselisel heinaaja pühapäeval, toob see tegu nende ellu üksjagu elevust. Sündmuseid, mis nüüd arenema hakkavad, võib nende senist elurütmi arvestades nimetada lausa tormilisteks. Kuigi see elevus jääb üürikeseks, toob see "muististe" ellu vaheldust, milles on üksjagu muhedat huumorit, väärtuste vahetamist ja nende üle arutlemist, mõistmist ja mittemõistmist.

Lõppkokkuvõttes soe ja südamlik lugu, mürast ja stressist vaevatud linnainimest kadedaks tegevate looduspiltidega ja mõtlemapanevate dialoogidega ning mõtisklustega.

Raamat on ilmunud Loomingu Raamatukogu sarjas 1980. a.

Kommentaarid