Otse põhisisu juurde

Oscarid ja raamatud

Tänavusel Ameerika Filmiakadeemia aastaauhindade Oscarite jagamisel oli nii nominentide kui võitjate seas ka päris mitu raamatu alusel vändatud filmi.

Parima filmi nominent oli  ning parima mugandatud stsenaariumi Oscari võitis film "Järeltulijad" ("The Descendants"). Samanimelise raamatu autoriks on Kaui Hart Hemmings ning raamat ilmus selle aasta alguses ka eestikeelsena. Film ja raamat jutustavad Havail aset leidva loo töösse uppunud abikaasast ja kahe tütre isast, kes peale tema naisega juhtunud ränka paadiõnnetust on sunnitud tegelema nii oma tütardega, kelle kasvatamises ta suurt osalenud ei ole, kui ka teadmisega, et ta haiglas tkoomas viibiv naine on teda petnud. Samal ajal ootab terve suguvõsa tema otsust seoses tohutu äritehinguga, kus mehest sõltub, kas müüakse maha imekaunis maatükk, mille kauged esivanemad tema suguvõsale pärandasid.


Naiskõrvalosa Oscari pälvis Octavia Spencer suurepärase rolli eest filmis "Koduabiline" ("The Help"). Selle rolli eest on ta pälvinud muuseas ka Kuldgloobuse, Ekraaninäitlejate Gildi auhinna ning ka BAFTA auhinna. Kathryn Stockett samanimeline romaan ilmus eesti keeles aastal 2010 ning  sellest on pikemalt juttu olnud ka meie blogis Aili postituses.

Viis Oscarit, sealhulgas parima operaatoritöö, kunstniku, heli, helimontaaži ja eriefektide eest võitis Martin Scorsese kogupere seiklusfilm "Hugo", mis põhineb Brian Selznicki raamatul "Hugo Cabret' leiutis" (eesti keeles ilmus 2011. aasta lõpul). Raamatut sobib iseloomustada romaani nii sõnas kui piltides, sest illustratsioonidel on loo jutustamisel tähtis roll. Lugu räägib orvuks jäänud poisist, kes elab Pariisi rongijaamas ning hoolitseb selle eest, et sealsed arvukad kellad täpselt käiksid. Ühel päeval sattudes kokku rongijaamas mänguasjaletti pidava vanamehe ja tema kasulapse Isabellaga satuvad ohtu nii poisi salajane elu kui ka tema kiivalt varjatud suur saladus...



Parim montaaži eest pälvis Oscari film "Lohetätoveeringuga tüdruk" ("The Girl with the Dragon Tattoo") ehk Stieg Larssoni Millenniumi-triloogia esimese osa Hollywoodi ekraniseering. Seda romaanitriloogiat soovitab meie blogis ka Rein Sikk.

Parima filmi, operaatoritöö, kunstnikutöö ja muusika nominent "Sõjaratsu" ("War Horse") põhineb Michael Morpurgo samanimelisel romaanil (eesti keeles ilmus 2011. aastal) ning jutustab loo ebatavalisest sõprusest poisi ja hobuse vahel Esimese maailmasõja aegses Euroopas, kus sõja tõttu on sõbrad lahutatakse. Hobuse silme läbi jutustatakse lugu tema teekonnast läbi sõjamöllu.





Parima mugandatud stsenaariumi Oscari nominent oli ka John le Carré menuka spiooniromaani "Plekksepp, rätsep, sõdur, nuhk" ("Tinker, Tailor, Soldier, Spy", eesti keeles ilmunud 1997, 2012) ekraniseering, mille tegevus toimub külma sõja ajal.









Kas lugeda raamatuid ja/või vaadata filme, jääb igaühe otsustada, kuid olles ise lugenud/vaadanud neist enamikku, julgen soovitada mõlemat, sest filmid pakuvad vaatemängulisust (eriti tõstaks esile "Hugot"), kuid nagu ikka, on raamatud enamasti põhjalikumad ning filmides on ära jäänud nii mõnigi raamatus olulisena paistnud seik.

Head lugemist ja vaatamist soovitab Kaili.

Kommentaarid