Otse põhisisu juurde

Knut Hamsun "Aga elu kestab"

Knut Hamsun kujundas oma teosed sageli tsüklitena. Käesolevas romaanis on pea-tegelaseks August, kes on ka romaanide "Hulkurid" I ja II ning "August" keskseks kujuks. Nendes romaanides oli August noor ja uljas, reisis ning seikles mööda maailma maid ja meresid.

"Jah, sa oled üksjagu ilma näha saanud," ütles doktor. "Kuidas Lätis elu oli?"
"Eestit, Lätit, Liivimaad, kõiki neid Läänemeremaid olen näinud - ja Läänemerd ennast ka muuseas..."
Prillid oli ta ostnud "Revali turult ühel maal, mille nimi oli Eesti".

Nüüd on August vana mees ja on jõudnud tagasi kodumaale Segelfossi linna. Tal on kuldsed käed, tal on palju elukogemusi ja teda kutsutakse Tuhatkunstnikuks. Linnarahvas pöördub ta poole igasuguste probleemidega ja August oskab igale inimesele nõu anda.

"... ta oli seikleja, ulgumerel ringiseikleja, hing ja ihu räbalates, kõhklusteta, südametunnistuseta, kuid kiire taibu ja osavate kätega. Aeg tegi temast sõnumitooja. Temas oli kutsumus luua arengut ja teha edusamme."

Kuigi ta on vana, on ta hingelt noor. Seda näitab ta armumine kaunisse neidu Corneliasse. See oli õnnetu armastus. August ei ole halb inimene, temas on kõike, nii head kui halba.

"Tal ei puudunud kaastunne, temas oli heasüdamlikkust ja ta oli alati valmis aitama. Aga tal puudus sügavus. Ta meel oli muutlik. Tal oli häid omadusi ja häbiväärseid vigu." Hamsuni tegelased on väga huvitavad. Ta keel on lihtne, kuid väga ilmekas ja kujundlik. Oluline koht on Norramaa imekaunil loodusel - mägedel, põhjatul taeval ja soojadel suveõhtutel.

"Kui August näeb, et kõik on kadunud, haarab ta ühel lambal pikast villast, võib-olla selleks, et tema peale oleks pehmem kukkuda, ta hoiab looma enda ees, aga lammas sipleb lahti. Siis kantakse ta alla kuristikku. Lambameri saab meremehele hauaks."

Raamat lõpeb Augusti surmaga, kuid ometi on see hümn elule. Mis ka ei juhtuks elu läheb edasi ja kestab.

Soovitab Anne

Kommentaarid

  1. Suur tänu väga kena ülevaate eest. Hamsun on oluline kirjanik ja mõjutanud ka meie Tammsaaret ja nii väga, et tema "Tõde ja õigust" on isegi Hamsuni "Maa õnnistusele" liigagi lähedaseks peetud. Hamsunil on ka võrratu raamat "Nälg".
    Peab ütlema, et vajadus heade kokkuvõtete järgi on suur,
    sest sageli ei jää meil kõigil mõnel eluetapil enam aega üle ilukirjandust niipalju lugeda kui tahaks. Veelkord, suur tänu!

    VastaKustuta

Postita kommentaar