Otse põhisisu juurde

Ulve Pihlik "Kasulikud ilutaimed"

AS Ajakirjade Kirjastus, 2009

Saabunud on kevad. Päike käib kõrgelt ja kevade värvid säravad kutsuvalt. Ilus ilm meelitab toaseinte vahelt välja, uudistama ümbrust ja näppe mullaseks tegema. Kas poleks vahva käia oma ilupeenra juures nagu Kunksmoor – täna nopid õiekese külmetuse raviks, homme lehekese salatiks ja ülehomme kimbukese kanga värvimiseks?

Selle raamatu abiga saate koostada sellise ilupeenra, kus kõigil taimedel on ka praktiline väärtus. Kindlasti on nii mõnigi kasulik taim teie aias juba ammu olemas, siis saate sellest raamatust uusi ideid tema kasutamiseks. Taimehuvilistel on võimalik kasvatada dekoratiivse välimusega taimi nii lillepeenra täiendamiseks, kuid samu taimi on võimalik kasutada ka teisel otstarbel. Nii mõnigi aiailu sünnib ka patta panna.

Raamat tutvustab ilutaimi, mis ühtlasi on ravimtaimed, meetaimed, aroomitaimed, värvitaimed, kosmeetikas kasutatavad taimed, kodumajapidamises, taimekaitses ja ka putukatõrjeks kasutatavad taimed. Maitsetaimedeks sobivatel liikidel nimetatakse nende peamised tarvitamise viisid. Aroomitaimedena on olulised just suure eeterliku õlisisaldusega liigid. Kosmeetikas huvi pakkuvaid taimi on aga võimalik edukalt kasutada ka kodus. Taimedega värvimine on tänapäeval taas populaarne.

Ning on ka mõni õilmitsev liik, mis teeb lihtsalt meele rõõmsaks. Igal liigil on lühidalt iseloomustatud nii maa-aluseid kui ka kõiki maapealseid taimeorganeid: vart, lehti, õisi või õisikuid, vilju. Kasutatud botaaniliste oskussõnade selgitused leiab samuti raamatust. Kõiki kasutamisviise tutvustatakse ka lähemalt. Näiteks kaunid eesti looduslikud püsikud karukell (ilu- ja ravimtaim) ja karulauk (ravim- ja maitsetaim). Raamatus on eesti- ja ladinakeelsed taimenimed.

Lugeja leiab raamatust täiendust lillepeenrale, huvitavat koduümbruse kaunistamiseks, midagi põske pistmiseks, aroomi nautimiseks, tervise turgutamiseks ja ka lihtsalt vaatlemiseks.

Soovitab Urve

Kommentaarid