Otse põhisisu juurde

Kathryn Stockett "Koduabiline"

Tallinn, Eesti Ajalehed 2010

See on lugu, mida jutustavad kordamööda kolm naist, kes kõik näevad vaeva, et sobituda rassistlikku kogukonda 1962. aasta Mississippis. On Aibileen, mustanahaline teenija, kes kasvatab juba seitsmeteistkümnendat valget last. On Minny, kes ei suuda kuidagi oma teravat keelt hammaste taga hoida; ning on valge miss Skeeter, kes on äsja kolledžist koju naasnud ja üritab välja selgitada, kuhu on kadunud tema armastatud hoidja.

Pealtnäha ei saakski kolme naise elud erinevamad olla, kuid tegelikkuses põimuvad nende lood ühe salajase projekti raames, mis naised tõeliselt ohtu seab. Sest mõnikord lihtsalt tuleb piire ületada...

Raamatu autor on ise sündinud samuti Jacksonis, Missisipis, kus toimub ka raamatu tegevus. See on tema debüütromaan, mis sai kohe väga populaarseks ja on avaldatud väga paljudes maades kokku üle miljoni eksemplari. Romaani alusel alustati ka 2009. a lõpul filmi tegemist, mida loodetakse jõudvat esilinastuseni augustis 2011.

Kui lugesin raamatu läbi, tekkis soov uuesti kätte võtta romaanis mitu korda mainitud Harper Lee raamat "Tappa laulurästast", mis eesti keeles ilmunud juba 1964. aastal (kordustrükk 2004) ja mis juba ununenud. Romaan käsitleb samuti valge- ja mustanahaliste omavahelisi suhteid, probleeme ja tegemisi, kõik see nähtuna kaheksa-aastase tüdruku silmade läbi.

Soovitab Aili

Kommentaarid

  1. Ilmselt üks parimaid eelmisel aastal loetud raamatuid: põnev, ladus ja kaasahaarav.

    VastaKustuta
  2. Raamatu põhjal vändatud film jõuab nüüd ka Eesti kinodesse: http://www.forumcinemas.ee/Event/299138/

    VastaKustuta

Postita kommentaar