Otse põhisisu juurde

Per Petterson "Kui me hobusevargil käisime"

Per Petterson (sünd 1952) on tänapäeva tuntuim Norra kirjanik. Enne oma esimese raamatu avaldamist töötas ta raamatukoguhoidja ja raamatumüüjana. Tema viies romaan "Kui me hobusevargil käisime" on ilmunud pea 30 keeles ja on paljude Norra kirjandusauhindade kõrval võitnud rahvusvaheliselt tuntud preemiaid.

Raamatu peategelane on 67-aastane Trond, kes peale abikaasa ja õe surma kolib elama üksildasse maakohta Norra idaosas, pakku ülejäänud maailma eest. Ta elab seal üksi koos oma koeraga ja tema ainsaks sooviks on elada oma ülejäänud elu rahus ja vaikuses.

Pärast ootamatut kohtumiste oma lähima naabriga, kes osutub saatuse tahtel ta lapsepõlvetuttavaks, viib mehe mõtted tagasi aastasse 1948. Sel aastal leidsid aset sündmused, mis mõjutasid suuresti nii teda kui ka kõiki inimesi, keda ta tollal kalliks ja lähedaseks pidas. Ta on püüdnud neid aegu unustada, kuid sel kaugel suvel toimunu valusad mälestused sunnivad teda vaatama tagasi neile päevadele. Trond oli sel ajal viieteistkümneaastane nooruk ja nad elasid tol suvel koos oma suureks eeskujuks oleva isaga (kes hiljem pere hülgab) maal väikeses karjuseonnis.

Ühel hommikul ilmub Trondi parim sõber Jon nende ukse taha ja ta meeles mõlgub mõte seiklusest neile kahele. Lihtsalt ütles: "Lähme hobusevargile." Päev, mis algas põnevast ja rõõmsast sõidust "laenatud" hobustega, lõppes traumaatiliselt ootamatu julmusega Joni poolt, milleks oli pisikeste linnukeste pöialpoiste pesa ja munade hävitamine.

Hiljem kodus sai Trond teada, mis oli Joni taolise šokeeriva käitumise põhjuseks. Eelmisel päeval oli Joni hooleks jäetud tema 10-aastased kaksikutest vennad. Selle hoopis unustanud, läks ta aga jänesejahile. Sealt tulles unustas laetud püssi esikunurka, kust vennad selle leidsid. Tagajärg oli traagiline: üks vendadest tapab teise mänguhoos. Trondi eraklik naaber Lars osutubki üheks neist kaksikutest. Sellest päevast alates muutub mõlema sõbra elu trastiliselt. Jon lahkub aastateks kodupaigast.

Raamatus on mälestusi II maailmasõjast ja Saksa okupatsioonist Norras nähtuna Trondi silmade läbi. Trondi ema ja isa omavahelist suhet kirjeldatakse vaid vihjamisi ja kuigi Trond aimab, et peale karjuseonnist lahkumist ta oma isa enam ei näe, ootab ema teda ikka kannatlikult koju Oslosse. Peale oma tütre külaskäiku tema üksildasse koju, tunneb Trond, et ta siiski ei taha ilma jääda neist lähedastest, kes talle veel alles on jäänud. Põhjamaiselt karge romaan, milles on traagikat, armastust, üksindust ja igatsust.

Raamat on välja antud kirjastuse "Pegasus" sarjas "Pegasuse väike sari".

Kommentaarid

Postita kommentaar