Otse põhisisu juurde

David Vseviov "Elulugu. Kaks esimest nädalat"

David Vseviovi raamat „Elulugu“ pole elulooraamat selle traditsioonilises mõttes, vaid kirjeldab sündmusi ja kohatud persoone autori kahest esimesest elunädalast.

Mõistagi ei saa teose aluseks olla autori enese mälestused, vaid ikka teiste asjaosaliste jutustatud lood. David Vseviov on need lood ajaloolasele ja suurepärasele peene huumorimeelega jutustajale omaselt põiminud toonase olustiku ning oma edasise elu juhuste ja valikutega, mis oleks justkui tõuke saanud just nendest esimestel elunädalatel toimunud kohtumistest ja juhtumistest.

Tegevused leiavad aset 1949. aastal, sündmuspaikadeks sünnitusmaja ja elukoht Saarineni majas. Läbi tegelaste meenutuste ja juttude põigatakse ka kaugematesse paikadesse ning ajas edasi või tagasi.

Staliniaegsed absurdsused ja ülepaisutatud propaganda on siin eriliselt esile tõstetud läbi üliagarate, režiimi ja tolle aja kangelasi ülistavate tegelaste. Muidugi mõjub see tänasel päeval üsna koomiliselt kuid samas ka pisut nukralt. Ometi on lohutav näha, et kõige selle keskelt kasvasid välja siiski väga targad ja eluterve maailmavaatega mõistlikud inimesed, keda padupropaganda rikkuda ei suutnud. Ka raamatus ei anna autor läbi oma tegelaste ega ka omalt poolt toonasele elukorraldusele mingeid hinnanguid. Ja küllap pole karikatuuride puhul seda tarviski, sest kõik on lugejale arusaadav selletagi.

Igati mõnus lugemine!

Kommentaarid