Otse põhisisu juurde

Kai Aareleid „Linnade põletamine”

https://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/759/807/thumbnails/big/e536d47cc6a6da75ed5b7d2c42894f91943133f2/linnade-p%C3%B5letamine.jpg
Tegemist on ühe perelooga, ühe lapse üksildase lapsepõlve looga. Lugeja ette jõuab tema vanemate ja pere elu tüdruku mälestuskildudena. Ühtlasi on tegemist siis ju ajalooga – 50.-60. aastate Tartu ja seal sel ajal elanud inimeste lugudega.
 
Ei tea, kas raamatu kaanel kujutatud kaardimajake on sinna seatud kirjaniku soovil või kujundaja tahtest. Raamatut lugedes võib pigem leida seoseid pealkirjas mainitud kaardimänguga. Kaart jookseb omatahtsi, nagu sündmusedki elus kipuvad omapäi kulgema. Kõik on õnne asi, iseasi, kellel on õnne, kellel mitte. Oma õnne poole püüeldakse iga korra ajal, ka linnade põletamise ajal. Õnnemängurist isa kalduvused on esiotsa lapse eest varjatud saladus. Nagu ikka tuleb silmade avanemine väljastpoolt peret. Samas, eks neid „kaardimajakesi” ole meil kõigil eluteel olnud ja teada asi, kuidas nendega läheb.
 
Aareleid on hea olustiku edasiandja. Vähemasti kõik tundub olevat ajastukohaselt usutav. Sõnadega autor ei priiska, pigem on tunda võimalikult täpse sõna leidmise taotlust. Väga ilusas eesti keeles kirjutatud raamat.

Kommentaarid