Otse põhisisu juurde

Martin Pistorius "Nähtamatu poiss"

http://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/733/408/thumbnails/big/928a2415298aeef43e9403764d57ed61c2a6b39d/n%C3%A4htamatu-poiss.jpg
Tegemist on tõsielul põhineva looga. Raamatu autor Martin Pistorius oli andekas ja terve poiss kuni ta 12-aastaselt haigestus. Haigus ja selle põhjused olid tundmatud ning mingil hetkel andsid arstid vanematele teada, et ravivõimalusi enam ei ole. Haigus võttis temalt kõnevõime ja kontrolli oma keha üle. Tema keha enam ei reageerinud, kuid aegamööda tema mõistus ärkas üles. "Ja nii mind hooldati – toideti ja joodeti, pühiti ja pesti, kuid tegelikult ei märgatud mind mitte kunagi. Ikka ja jälle palusin oma allumatutel jäsemetel märku anda ja kellelegi näidata, et olen endiselt olemas, aga nad ei vastanud kunagi mu palvetele." Alles kümme aastat hiljem pani üks terapeut tähele, et Martin saab aru rohkem kui arvatakse. Ja sealt edasi tema elu muutub.

"Nähtamatu poiss" tekitas palju erinevaid emotsioone – kurbust, ahastust, imestust, aga ka rõõmu. Valus oli lugeda tema süütundest. Nimelt ta tundis süüd, et tema perekond peab nii palju kannatama. Ta nägi ja mõistis kõike. Mingil hetkel soovis ta surra, kuid ta ei olnud füüsiliselt võimeline ise endalt elu võtma. Hooldekodus olles pidi tihti kannatama hoolimatut suhtumist ja mõned raamatus kirjeldatud seigad on väga võikad.

Raamat pani mõtlema, kui palju võib veel sarnase saatusega inimesi olla. Martinil on toetav perekond ja tugisüsteem, kuid kui palju on neid, kellel see puudub. Tegemist on väga tänuväärse raamatuga, kuna näitab, millega paljud puuetega inimesed (ja nende lähedased!) silmitsi peavad seisma ja loodetavasti aitab neid paremini mõista ja toetada.

Kommentaarid