Otse põhisisu juurde

Jennifer S. Holland "Ebatavaline sõprus: 47 erakordset lugu loomariigist"

AS Ajakirjade Kirjastus 2012

Jennifer S. Holland on teadus- ja looduskirjanik, kes töötab praegu ajakirja National Geographic vanemtoimetajana.

Raamatus "Ebatavaline sõprus" on kirja pandud arvukalt lugusid erinevatest liikidest loomadest-lindudest, kes on loonud omavahel sõprussideme. Raamat sisaldab rohkelt fotosid.

Jennifer S. Holland on kirjutanud raamatu järelsõnas: "Siiski on see raamat loodedavasti veennud mõnda skeptikut, et emotsioonid ja empaatia ning rõõm ja pettumus ei kuulu ainult inimkogemuste valdkonda. Nende lugude kogumine avas mu silmad sellele, kui sageli võivad loomad meid üllatada oma hoolivusega. Kui hakkas levima kuuldus, et kogun lugusid liikidevahelistest suhetest, saabus mulle iga päev uusi pilte ja jutustusi - palju rohkem, kui mul oli võimalik kasutada..."

Jenniferile saadeti kirju üle maailma: Lõuna-Aafrikast, Saksamaalt, Ameerikast, Inglismalt, Indiast (leopardi ja lehma sõprus), Hiinast (makaak ja tuvi), Antarktikast (fotograaf ja merileopard), Iisraelist (merekoer ja delfiinid), Kanadast (kelgukoer ja jääkaru), Jaapanist (madu ja hamster).

Kõik lood raamatus olid väga huvitavad. Siiski tahaks esile tuua neist mõnda.

Ameerika Ühendriikidest Pennsylvaniast pärit lugu "Pimedate juhtkass ja pime krants". Me teame pimedate inimeste juhtkoertest, kes on saanud eriväljaõppe, aga järgnev lugu on vöödilisest kassist Libbyst, kes pidi ise õppima hoolitsema pimeda koera Cashew'i eest. Hulkur-kass Libby toodi peresse, kui ta ei olnud suurem kui pesapall. Kass kohanes hästi ümbruse ja pere segaverelise labradoriga. Kui umbes 12. aastaselt Cashew'i nägemine hakkas nõrgenema, hakkas kass hoolitsema oma eluaegse toakaaslase eest. Libby hakkas pikutama kuudi ees, et vajadusel sõbrale toeks olla. Kass püsis Cashew'i pea lähedal kui koer majas või õues liikus. Nad lähenesid ka toidukausile üheskoos ja pikutasid koos verandal. Kui Cashew ligi 15 aasta vanusena siit ilmast lahkus, otsis Libby kaua oma sõpra tema lemmikpaikadest. Pere uude koera ei suhtunud Libby iial sarnase kiindumusega.

Järgnev lugu on Texasest pärit eestlase Heleni Jürlau pitbull Sharkyst, siiami kassist ja tibudest. Tibud käivad koos koera Sharkyga basseinis, istudes koera turjal. Siiami kass Max rivistab tibusid. Helen on filminud oma loomi ja pannud neid üles youtube'i. Väga toredad videod. Veetsin Sharky ja tema sõprade seltsis mitu tundi.

Soovitan raamatut soojalt!

Raamatukoguhoidja Evi

Samal teemal on Krister Kivilt Eesti Ekspressis ilmunud artikkel: Eesti naine filmis kiskjakoera ja tibude sõpruse maailmakuulsaks.

Kommentaarid