Otse põhisisu juurde

Tõnn Sarv "Peksta ja kallistada: arvamuslugusid Eestist ja eestlastest"

Eesti Ajalehed 2010

Pealkiri ütleb täpselt ära, millise raamatuga on antud juhul tegemist. Näiteks mõned pealkirjad: Arglik rahvas; Joomahaigete maa; Eesti mainest jne...

Raamatu tagakaanel on kirjas: Tõnn Sarv ei ole tavaline eestlane. Võib-olla varem oli, aga pärast seda kui ta Taimaale elama sattus, näeb ta Eesti elu mõnevõrra teistmoodi. Kaugelt Taimaalt, kus - nagu ta ise tunnistab – inimesed suure osa ajast ei teegi suurt midagi, vaid tunnevad elust rõõmu, paistab eestlaste pidev sagimine-trügimine, materialismikultusele orienteeritus hoopis teistmoodi.

Autor peaks teadma, mida ta räägib, sest on elu vaadanud mitme nurga alt. Ta on olnud õpetaja, Muinsuskaitseliikumise aktivist ja avaliku elu tegelane, raamatukaupmees, ärimees... Lõpuks eemalseisja eluviis Taimaal.

Midagi head siinsest elust tal kirjutada ei ole. Paljud suhtumised, millega ise harjunud oleme, on tegelikult veidrad. Mõnikord ei tee paha elule laiemalt vaadata, mitte ainult enda kitsa mätta otsas püsida. Ettekujutuste purustamine on raske, aga mitte võimatu. Sellel teel on hea lugeda selliseid arendavaid mõtisklusi. Need pakuvad äratundmisrõõmu ja on isegi naljakad.

Margit Rossmann, raamatukoguhoidja

Kommentaarid